BACK


Letter from the Hon Laszlo Csaba Hungarian Minister of Finance / Írásbeli válasz Szíjjártó Péter országgyűlési képviselő - - Apr 29, 2003


2003-04-29
Írásbeli válasz Szíjjártó Péter (FIDESZ) országgyűlési képviselő K/3749. sz.

\"Milyen szakmai indokok alapján döntött úgy, hogy távolkeltre igen, de Washingtonba nem tartja szükségesnek kabinetfőnöke jelenlétét\" című írásbeli kérdésére

Szíjjártó Péter
országgyűlési képviselő
részére
Budapest

Tisztelt Képviselő Úr!

Nekem címzett kérdése arra enged következtetni, hogy Ön nincs tisztában azon ténnyel, milyen - a képviselők szakmai munkájához elengedhetetlen információt tartalmazó - kérdéseket intézhet az államigazgatási szervezetek vezetőihez. Ennek ellenére most az egyszer - félretéve a jogszabályi hivatkozások által nemleges felelet adta lehetőségemet - megválaszolom Önnek a számomra sok szempontból kezelhetetlen és értelmezhetetlen kérdését.

Tájékoztatom, hogy a közeljövőben nem tervezek washingtoni utat, főképpen nem 10 fős delegációval. Mint az bizonyára Ön előtt is ismeretes, a Pénzügyminisztérium az elmúlt hetekben hivatalosan \"elszámolt\" egy képviselőtársa kérdésére, mikor, hány fős delegáció utazott velem az elmúlt hónapok során.

Engedje meg, hogy tudatosítsam Önnel, az Indonéz szigetvilág valóban turista utak célpontja, azonban feltételezem földrajzban való jártasságára alapozva, Ön előtt is ismeretes, hogy Hongkong, Malajzia és Szingapúr nem tartozik az Indonéz szigetvilághoz, ellenben ezek az országok a világ egyik leggyorsabban fejlődő régiójához tartoznak, amelyekre a külföldi befektetők, mint a meghódítani kívánt Távol-kelet kapujára tekintenek.

Ennyivel talán el is intézhetnénk a kérdését, hiszen amikor premisszák nem állnak meg, fölösleges a rájuk épített tézis további vizsgálata. Tekintettel azonban arra, hogy Ön - a törvényeknek megfelelően - nyilván kiemelten fontos közcélú munkája során akarja hasznosítani ezen kérdésre kapott választ, igyekszem kielégíteni kíváncsiságát.

Ez a kíváncsiság jól láthatóan mindenekelőtt kabinetfőnökömre Fenyővári Noémire irányul. Felteszem azt a költői kérdést, ugyan hogyan kérdőjelezheti meg ismeretlenül bárki, hogy kollégám nem szakmai alapokon kísér el külföldi útjaimra. Úgy tűnik, hogy Önnek két diploma, két nyelvvizsga, az általa szerzett mintegy tíz szakmai tartalmú cikk, valamint öt éves szakmai tapasztalat nem elégséges ahhoz, hogy ne kérdőjelezze meg kabinetfőnököm felkészültségét. Kabinetfőnök asszonnyal is megbeszélve arra kérem Önt hívjon fel minket, egyeztessünk időpontot és személyesen is ismerje meg őt. Remélem, hogy ez a találkozás hozzájárulhat az Ön előítéleteinek eloszlatásához, illetve segíti Önt a köz további szolgálatában. Azt azonban továbbra sem értem miért nem okozott a Képviselő Úrnak gondot, és miért nem intézett hozzám kérdést, hogy milyen alapon utazott velem a Távol-keletre Cserés Ákos helyettes-államtitkár úr és Washingtonba pedig nem.

E találkozótól függetlenül - bár nem tartozom beszámolóval ezen a téren sem Önnek, sem másnak - a delegációk összeállításának alapelveiről tájékoztatom. Külföldi útjaimra általában igyekszem kis létszámú delegációval utazni, ellentétben az előző kormány néhány tagjával. A szerteágazó szakmai területet érintő utakra a minisztérium szakfőosztályain dolgozó szakértők kísérnek el eseti jelleggel, ezen felül amennyiben a szakmai munka, a nyelvtudás és az egyéb feltételek (betegség, szabadság) engedik, elkísér valaki a kabinetirodáról, vagy a sajtóirodáról. Remélem nem kérdőjelezi meg, hogy Washingtonban Magyarországot képviselő további pénzügyminisztériumi kollégák felkészültsége nem volt megalapozott.

Annak ellenére, hogy a jelek arra engednek következtetni, hogy elsősorban személyes jellegű kérdésekre szeretne választ kapni, én mégis feltételezem, hogy utam szakmai tartalma érdekelte, ezért röviden tájékoztatom Önt az utazásom során megrendezésre került szakmai egyeztetésekről.

Az IMF-Világbank 2003 tavaszi ülésszakán a korábbi gyakorlatnak megfelelően sor került az országcsoport értekezletre, a Valutaalap politikaformáló testületének, az IMFC-nek az ülésére, a miniszteri bizottsági ülésekre - azaz a Development Committee üléseire, továbbá a magyar delegáció találkozón vett részt a Valutaalap Európai főosztályának Magyarországgal foglalkozó munkatársaival is.

Kezdeményezésemre Washingtonban a fentieken kívül sor került az EU-hoz csatlakozó országok pénzügyminisztereinek szűkkörű találkozójára, melynek keretén belül lehetőség nyílott arra, hogy megvitassuk az Európai Unióhoz való csatlakozás hatásait, következményeit, továbbá az euró bevezetésére vonatkozó elképzeléseket, terveket, illetve azok feltételeit. A megbeszélés egyéb célja az volt, hogy megvizsgáljuk a jövőbeni új tagok szerepét a következő pénzügyi perspektívák kialakításában a bővített Európai Unióra vonatkozóan 2006 után. AVilágbank/IMF tavaszi ülése alkalmat teremtett több miniszteri szintű kétoldalú találkozóra is, így az osztrák és a román pénzügyminiszterrel, a horvát miniszterelnök-helyettessel, valamint a kazah jegybank elnökével is tárgyalt a delegáció.

A washingtoni program befejeztével egy napos New York-i programom során a magyar Főkonzulátus szervezésében találkoztam többek között a Manhattan Hungarian Network vezetőivel, valamint pénzügyi és banki kötődésű szakértőivel, továbbá a Lehman Brothers Eurasia Group szervezésében egy előadás keretein belül ismertettem Magyarország gazdasági helyzetét, és mindazon intézkedéseket, amelyek biztosítják, hogy 2004. május 1-i EU csatlakozási időpontra minden területen készen álljunk a tagságra.

Budapest, 2003. április 29.

Üdvözlettel,
Dr. László Csaba

---------------

FOR PHOTOS SEE:

MHN Photo gallery :(04/12/2003) Dinner with Hungarian Minister of Finance The Hon. Csaba Laszlo

| Top |

BACK


    ©bergermanus  
Copyright C 2003 Manhattan Hungarian Network – All Rights Reserved