BACK


MTI Hungarian Newswire: Announces Formation of Manhattan Hungarian Network / USA/Magyarország: Amerikai magyar értelmiség


2003-06-05
Külügyminisztérium
Szóvivői Iroda
A Magyar Távirati Iroda jelenti!

USA/Magyarország - amerikai magyar értelmiség


Washington, 2003. június 5., csütörtök (MTI) - Már az őszi programra készült legutóbbi összejövetelén a New Yorkban élő magyar értelmiségiek fiatalabb nemzedékét összefogó Manhattan Hungarian Network .

A március 23-án alakult szervezet az Egyesült Államokhoz és Magyarországhoz egyaránt kötődő fiataloknak lehetőséget ad egymás megismerésére, a gondolatcserére, a kapcsolatépítésre, közös kulturális rendezvényekre, a közösségteremtésre.

A pénzügyi világban, ügyvédként, üzleti tanácsadóként, az információs technológiában vagy a művészeti életben dolgozó fiatalok sokféleképpen hozzájárulhatnak a magyar-amerikai kapcsolatok erősítéséhez.

Soren Vivian, az egyik alapító-igazgató elmondta, hogy a Manhattan Hungarian Network a szakmai pályafutásuk során kiérkező magyarok mellett épít a többgenerációs amerikai magyar fiatalokra és a több évet Magyarországon eltöltő, a magyar kultúra iránt érdeklődő amerikai értelmiségiekre is.

A Manhattan Hungarian Network találkozókat szervez többek között a magyar kormány New Yorkban járó minisztereivel is, áprilisban László Csaba pénzügy-, majd Bárándy Péter igazságügyi miniszterrel beszélgettek a tagok.

Hazatérés Fórum elnevezéssel az év elején hasonló kezdeményezés indult a Washingtonban és környékén dolgozó, oktató vagy tanuló fiatal magyar értelmiségiek összefogására. Március 8-án Simonyi András nagykövet védnökségével egynapos tanácskozást rendeztek arról, hogyan hasznosíthatnák az Amerikában élő fiatal magyar szakemberek, kutatók, oktatók tudásukat és tapasztalataikat Magyarország javára, hazájukba visszatérve, vagy pedig - szakmai, üzleti kapcsolatai révén - Amerikában. A Hazatérés Fórum a tervek szerint minden év márciusának első hétvégéjén megrendezi tanácskozását.

Az Egyesült Államok nyugati partvidékén hasonló szerveződés van kibontakozóban.

Becslések szerint a jórészt már a rendszerváltás után Amerikába került magyar szakemberek fiatal nemzedéke 3-5 ezer főt számlálhat.


| Top |

BACK


    ©bergermanus  
Copyright C 2003 Manhattan Hungarian Network – All Rights Reserved